Οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία να μπουν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς της Ελλάδας, τους Βασιλικούς Τάφους στη Βεργίνα.
Κατά την παρουσία μας, τα νήπια περιηγήθηκαν στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του μουσείου, όπου φυλάσσονται οι τάφοι των βασιλέων. Με τη βοήθεια εκπαιδευτικών , έμαθαν για τη ζωή και τα επιτεύγματα του Φιλίππου Β’, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και εντυπωσιάστηκαν από τα μοναδικά ευρήματα, όπως οι χρυσές λάρνακες, τα κοσμήματα, και τα περίτεχνα σκεύη της εποχής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι τοιχογραφίες με τις ζωγραφικές παραστάσεις, που δημιούργησαν αφορμή για συζήτηση σχετικά με την τέχνη και τη ζωή στην αρχαία Μακεδονία.
Η εκπαιδευτική αυτή εμπειρία έδωσε στα νήπια την ευκαιρία να συνδυάσουν τη γνώση με τη διασκέδαση, να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά και να κατανοήσουν τη σημασία της διάθεσής της. Στη συνέχεια τα παιδιά με την καθοδήγηση της κ. Φωτεινής , συμμετείχαν στην αναβίωση του αρχαίου ελληνικού εθίμου της Ειρεσιώνης, ένα όμορφο και συμβολικό έθιμο που γιορτάζει την ευφορία, την ευγνωμοσύνη και την ελπίδα για καλή σοδειά.
Η Ειρεσιώνη ήταν ένα κλαδί ελιάς ή δάφνης στολισμένο με καρπούς, μαλλί και κορδέλες, το οποίο οι αρχαίοι Έλληνες αφιέρωναν στους θεούς ως ευχαριστία για τη συγκομιδή και την ευλογία των αγαθών. Τα παιδιά, με την καθοδήγηση των νηπιαγωγών, δημιούργησαν τη δική τους Ειρεσιώνη, χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως κλαδιά, καρπούς, υφάσματα και χρωματιστές κορδέλες.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι μικροί μας φίλοι έμαθαν για τη σημασία του εθίμου και τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι γιόρταζαν την αλλαγή των εποχών και τη σύνδεσή τους με τη φύση.
